woensdag 7 november 2012

Eind Maart 1988



"Amsterdamned, Amsterdamned, this is Amsterdamned." - Lois Lane op de aftiteling van de gelijknamige film.

Diepgaande lyrics these are not. Perfect dus voor de ultieme kitsch-horror van Dick Maas' pulpfest Amsterdamned. Hilarische en onnatuurlijk klinkende dialogen, acteer"prestaties" die nooit het niveau van het amateurtheater overstijgen en gore uit de carnavalswinkel, een festijn voor de liefhebbers van de B-film dus. Op zoek naar een soortgelijk vehikel? Check dan "Intensive Care" uit 1991, met niemand minder dan onze eigenste "pretty boy with the golden tonsils" Koen Wouters. Op YT staat Maas' volledige film gepost, inclusief Engelse ondertiteling welke de fun-factor alleen maar vermenigvuldigt met 10. Nooit geweten dat de Engelse vertaling voor "Schijtlul" "Toast cock" was. Makes sense...


De eerste versie van "Man on fire" speelde in Rex-club. Van de Tony Scott versie met Denzel Washington en Dakota Fanning ben ik fan, daarom heb ik deze vroege versie een aantal jaar geleden op VHS opgesnord en een kans gegeven. Maar door het feit dat dit duidelijk een Frans-Italiaanse co-productie is, wat wil zeggen dat ondanks de Amerikaanse cast er op een Europese manier gefilmd werd, vind ik deze veel minder geslaagd dan de versie uit 2004. Veel heeft ook te maken dat ik Scott Glenn een veel minder engagerende acteur vind dan Washington. De film staat in delen op YT gepost, laat gerust je mening achter...


"White Mischief " van Michael Radford was voor mij in 1988 meer mooie plaatjes kijken dan iets anders. Een knappe cast nochthans, met Charles Dance, Joss Ackland en Greta Scacchi. De synopsis :"A millionaire past his prime and his young wife arrive in Kenya circa 1940 to find that the other affluent British expatriates are living large as the homefront gears up for war. They are busy swapping partners, doing drugs, and attending lavish parties and horse races. She begins a torrid affair with one of the bon vivants, and her husband finds out and confronts them. The husband and wife decide to break up peacefully, but the bon vivant is murdered and all the evidence points to the husband." 
Which sums it up nicely. Ik denk dat deze film een tweede kans verdiend. Alleen al voor het shot op 47"50'.


Best een schande eigenlijk dat Richard Attenborough's Cry Freedom dan weer niet integraal op YT staat want dit is in mijn opinie een van die films welke verplicht lesmateriaal zou moeten zijn in de middelbare scholen. Net als "Der untergang" en "Christiane F." Die laatste alleen al om de Bieber-heads en Dubstep-wankers échte muziek te leren kennen. But I guess that would be a futile effort. Ahh, progress...
Maar goed, "Cry Freedom" gaat dus over de Zuid-Afrikaanse activist Steven Biko die tijdens zijn gevangenschap door overenthousiaste flikken wordt vermoord en de reis die reporter Donald Woods onderneemt om de waarheid aan het licht te brengen. Klassevertolkingen (alweer) van Denzel Washington en Kevin Kline.


Wat nog gezien? Ah yes, The running man in cine Metro. Shwarzie, exploderende hoofden, overal neonverlichting, kettingzagen, evil corporations,... Een typische 80's action classic quoi. Ook met Yaphet Kotto en Maria Conchita "Whatever happened to her?"Alonso.


Iets totaal anders was natuurlijk Moonstruck van Norman Jewison. Ondanks de koude, harde stoeltjes van Ciné Ambassades en het feit dat ik gruwel van Cher was dit, en blijft dit, een heerlijk hartverwarmende en fantastisch geacteerde romantische komedie. Het helpt natuurlijk als je een zwak hebt voor films over Amerikaans-Italiaanse familias. Nicolas Cage zou hierna de credibility die hij door deze film ontving volledig ondermijnen door het eigenzinnige en van de pot gerukte Vampire's Kiss te maken.


N.B. : Weet iemand nog waarvoor het rampenfonds diende waarvoor op de A.U.B. reklame wordt gemaakt? Het Switel was toch pas in 1994?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten