woensdag 24 april 2013

Februari 1986 - Geen scan, wel overpeinzingen



Meer en meer begon ik op mijn eentje naar de cinema te gaan, als 11/12-jarige knaap was ik de koning te rijk. "Vingde da na ni appetaant oem alien te gaan?" Vroegen mijn ouders steeds. Ik had niet liever, niemand om rekening mee te moeten houden, je ging zo dicht bij het scherm zitten als je maar wou, niemand die de aandacht van de film kon afleiden. Dit was ook "mijn" stad en dit waren "mijn" zalen, mijn biotoop waar ik elke week kon genieten van de impulsen rondom mij. Toen was er, voor mij althans, helemaal geen sprake van verzuring, geen gevoel van onveiligheid. Een uitgebreide wandeling maken voor of na de film was een avontuur, ik genoot niet alleen van de beweging, ik wou ook elke vierkante meter van mijn stad leren kennen. Met ouder worden leer je ook andere Belgische steden al dan niet grondig kennen, maar het is en blijft een onbetwistbaar feit dat er geen enkele stad zoals antwerpen bestaat. Of heeft bestaan, want het staat al even goed buiten kijf dat Antwerpen in de laatste 15 jaar stukje bij beetje zijn charme is verloren. En dan krijg je verzuring, bitterheid, ontgoocheling. En niet alleen bij mij...

Als je er bij stilstaat hebben de Antwerpenaren toch veel te danken aan die knuffelmegalomaan Heylen. Hij was het die sinds negentien*bloody*vijfendertig (!) het gezicht van de stad Antwerpen schiep. Heylen en niet te vergeten alle medewerkers, van de programmeurs op de hoofdzetel tot de ouvreuses van de BTW-zalen.


Tot zover de sfeerschepping, op naar de reviews van februari 19*bloody*86.

The heavenly kid hapt makkelijk weg : kluchtig, luchtig, geen grote acteerprestaties, uiteindelijk een leuk zondagmiddagfilmpje. De film gaat over Bobby (Lewis Smith), een tiener die rond 1956 omkomt bij een 'chicken race'. Hij kan vervolgens niet in de hemel komen voordat hij in 1986 nog enig goed werk op aarde heeft verricht. Dit "goed werk" bestaat er uit een typische square loser aan een lief te doen geraken. Ook leuk aan deze film is dat Richard Mulligan, komisch acteur uit o.a. De televisiereeksen Soap en Empty nest hier de rol vertolkt van een ultracoole guardian angel. Veel te vroeg heengegaan ook, die Mulligan. Premiere voor Belgie in cine Metro, maar al even snel terug weg als ie gekomen was. 



Van Rocky 4 in cine Sinjoor heb ik vooral de soundtrack onthouden. Van de film een pak minder eigenlijk. Dolph Lundgren, Stallone, trainingmontage, toernooi, Rocky wint. So far, so formula. Maar daartussen wel de, bij nader inzien wel extreem patriotische, superhit Living in America van James *huh* Brown. Biij het terugzien van de bijbehorende videoclip kom ik tot de constatering dat heel de film eigenlijk een pro-USA pamflet is. En dan nog op zo'n typische, luide, in your face-manier. 



Nog (steeds) niet gezien :

Honeymoon/Lune de miel met Nathalie Baye en John Shea. Trailer alleen te vinden op Videodetective :

Plenty van Fred Schepisi met o.a. Meryl Streep, Charles Dance, Sam Neill en als ik op de trailer moet afgaan een zeer slecht acterende Sting. Ziet er best de moeite uit, maar zeer moeilijk te vinden. 


Target van Arthur Penn met Gene Hackman en Matt Dillon. 


En ondanks een grote Woody Allen fan te zijn heb ik nog steeds Purple rose of Cairo niet gezien. Grootste reden hiervoor is de immer irritante Mia Farrow. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten