vrijdag 25 januari 2013

Flashback naar 1985 part 2


Runaway van Michael Crichton zal een van de allereerste films zijn die ik op mijn eentje ben gaan bekijken in de bioscoop. Als fan van alles science fiction en hoogtechnologische toestanden kan Ik me levendig herinneren dat ik de pov shot van een hittezoekende kogel enorm imponerend vond op dat gigantische scherm van Metro II. Het verwondert me wel dat deze bijwijlen sadistische sci fi film Kinderen toegelaten was gekwoteerd. Het verhaal in een notendop: Tom Selleck speelt een flik die zich specialiseert in robotica. In de nabije toekomst geschetst in Runaway hebben huishoudrobots meer en meer AI en kunnen ze met gemak als volwaardige huishoudhulp worden ingezet. Wanneer sommige van deze robots moorddadig worden is het aan Selleck om de redenen hiervan te onderzoeken. Met Gene Simmons van Kiss als evil mastermind is je film volgens mij al voor de helft geslaagd (zie ook Wanted: dead or alive met Rutger Hauer). Niet veel acteurs kunnen je vanaf de eerste keer je ze ziet zo'n angst inboezemen. Simmons heeft gewoon een psychopatenkop en het zou me niet verwonderen als hij in real Life mensen in hun broek laat doen met één enkele welgestuurde blik. On purpose. Runaway mag er dan wel gedateerd uitzien (de gebruikte filmstock heeft hier veel mee te maken) maar het blijft voor mij een lost 80's classic. O ja, nog iets uit deze film wat gedateerd is, Kirstie Alley's wasteline...



Breathless, de Amerikaanse remake van de nouvelle vague-klassieker "A bout de souffle", heb ik een tijdje terug op BBC kunnen bekijken en ik moet toegeven, hoewel het verhaaltje redelijk dun is en de film vooral rust op de charmes van Kaprisky en Gere, vond ik de film fris en entertainend genoeg om volledig uit te zitten. Ook al heeft deze film geen bal te maken met het origineel buiten het gegeven dat een bad boy verliefd wordt op een beïnvloedbare deerne en je het feelbad-einde van mijlenver ziet afkomen.



Over "The last dragon" schreef Michel Follet in zijn boek "Kijkhalzend" een uiterst grappig stuk welke ik hier integraal wou neerpennen. Vind ik dat boek toch niet meer terug zeker! Gesigneerd en met een fijne tekening van Jan Bosschaert en al. Straks nog eens checken, het zou hier echt ergens moeten liggen... "The last dragon" vond ik, indertijd althans, een geslaagde en zeer opwindende actiefilm. Wat ik me van herinner: een over the top kitscherige bad guy, gevechtscenes waar de vonken van afvlogen (letterlijk en figuurlijk) en niet in het minste de love interest in de vorm van stoeipoes Vanity. Yum. Volledige film op YT. Sho 'nuff!



The happy hooker heb ik, zoals u al kunt denken, nooit gezien. Ik herinner me alleen dat het boek een enorme bestseller moest zijn geweest omdat je geen boeken- of krantenwinkel kon binnenstappen zonder het risico die vadsige kop van Xaviera Hollander tegen te komen. Wat mij vooral verbaasde bij het doornemen van deze AUB was dat de anders vrij respectabele actrice Lynn Redgrave de hoofdrol had in dit onding. De recensies zijn ook unaniem : de verfilming van The Happy hooker is een sof van jewelste en moet een van de minst erotische dingen zijn die ooit op het witte doek zijn verschenen. 



De lezers van dit blogding (en het zijn er toch al een paar heb ik de indruk) weten al dat ik in mijn tienerjaren nogal een horror- en pulpfanaat was. Ik heb dan ook de Friday the 13th-reeks met veel plezier verslonden, doch alleen op VHS. The final chapter (IV) was nog een van de betere afleveringen, A new beginning (V) en Jason Lives (VI) waren ook nog redelijk inventief, maar vanaf  deel zeven was de rek er uit. Na drie mislukte reboots hoop ik echt dat ze Jason Voorhees eindelijk met rust laten. O ja, en dit is de aflevering waarin Crispin "Back to the future" Glover aan zijn gory einde komt. Never ask where the corkscrew is...



Twee keer Eddie Murphy in de cinema, raar genoeg in Vendome en Astrid. De rerun van 48 hours in Vendome kan ik nog ergens plaatsen, maar Beverly hills cop laten uitbloeien in Astrid is gewoon onvantwoord. Ben toch te laat geboren volgens mij, wat een fijne job moet het zijn geweest om zulke beslissingen te kunnen maken. Ik zou BHC misschien nog laten lopen in Capitole of, in tegenstrijd met de normale gang van zaken, in Cine Rex Club. Waarom itt de normale gang van zaken? Omdat daar meestal meer de films met een arty inslag werden gedraaid. Who am I kidding, tegen midden jaren 80 werd er zelfs brol als Maxie gedraaid. My god, was me dat een verschrikkelijk onding. Niet om de fans tegen de borst te stuiten, maar Glenn Close met Mandy Patinkin koppelen? Dutje gegarandeerd. 


Ugh...

Maar goed, dus, Beverly Hills cop is en blijft nog steeds een van de grootste box office hits van de jaren 80. Een film om te zien en te herzien. En te herzien. Ik ben intussen kwijt hoeveel keer ik 'm gezien heb en kan desgevolg de film ad verbatim navertellen. Ter grote frustratie voor diegenen die hem ooit in mij n gezelschap heeft moeten doorzitten. "This whole thing stinks to high heaven." "Gettafuckouttahere! Noo I'm serious, I just sold it last week!" "You're not gonna fall for the banana in the tailpipe?" 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten